De Baxheimer MuzikantenDe Baxheimer Muzikanten, een blaaskapel uit het Limburgse Baexem. Ontstaan uit de prinsenkapel van de Baexemse carnavalsvereniging en officieel opgericht als blaaskapel in 1966. Daarmee zijn de Baxheimer Muzikanten dus al ruim 40 jaar op enthousiaste wijze bezig met muziek, ook buiten het carnavalsseizoen.

In de beginperiode bestond het repertoire veelal uit Egerländer muziek. Er werd dan ook voornamelijk opgetreden tijdens kapellenfestivals en Beierse avonden. In de loop der jaren zijn de Baxheimer Muzikanten zich echter ook gaan toeleggen op andere muzikale stromingen. Momenteel bestaat het repertoire voor een groot deel uit populaire blaasmuziek en traditionele Tsjechische muziek.
De groep bestaat momenteel uit veertien muzikanten variërend in de leeftijd van 15 tot 30 jaar. De muzikale leiding is sinds 2003 in de handen van Marcel Hanssen.

In de afgelopen jaren hebben de Baxheimer Muzikanten een viertal cd’s uitgebracht:
1992: Baxerettefette;
1995: Kom mèr achter mig aan (met Pierre Cnoops);
1997: Jump!;
2002: Drie Veuraaf.

In 1992 werd in Baexem aangekondigd dat er een Fenklup zou worden opgericht. Bij wijze van grap begonnen, maar tot op de dag van vandaag dragen ruim 200 fens de Baxheimer Muzikanten een warm hart toe. Tijdens optredens en andere activiteiten, waaronder ook muzikale reizen naar Oostenrijk en Luxemburg, zijn er altijd fens vertegenwoordigd.

In maart 2000 kregen De Baxheimer Muzikanten uit handen van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heythuysen de Cultuurprijs 1999 uitgereikt. Deze prijs werd toegekend “…vanwege hun bijzondere verdiensten op het gebied van de amateuristische Kunstbeoefening & Volkscultuur...”

Meer informatie over de Baxheimer Muzikanten kunt u vinden op: www.baxheimermuzikanten.nl of mail naar info@baxheimermuzikanten.nl.